Omer Decuyper

°Ronse,19.8.1894 - +Zuidschote,4.12.1915

- Zoon van : Frederic Decuyper en Florence Vanceunebroeke. Bij zijn geboorte was zijn vader arbeider in een ververij en moeder werkte in een weverij.

- Adres : Hem, rue la Vallée (Fr)

- Beroep : opmaker van stoffen

- Gehuwd : neen

- Militaire rang : soldaat, 2°klasse / Stamnr. 155-5763

- Doodsoorzaak : getroffen door een kogel in het voorhoofd

- Begraafplaats : Hoogstade, militair kerkhof

Na zijn opleiding wordt hij op 24 april 1915 toegevoegd aan het 5° Linieregiment te velde. Amper twee maanden later, op 20 juni 1915, raakt hij een eerste keer gewond in Diksmuide. Maar op 4 december 1915 krijgt hij aan het Maison du Passeur in Noordschote een kogel in het voorhoofd. Hij is op slag dood.

Het slachtoffer wordt begraven op de militaire begraafplaats op de Molenhoek in Reninge, grafnummer 94. Deze begraafplaats wordt in 1968 ontruimd en het stoffelijk overschot van Omer Decuyper wordt herbegraven op de Belgische militaire begraafplaats van Hoogstade.

Maison du Passeur is de naam die de Fransen tijdens de oorlog geven aan de herberg Het Witte Huis. Het is ook het huis van de veerman, die passagiers voor 2 cent naar de overzijde brengt. Tot 1877 is dit de kortste verbinding tussen Merkem en Noordschote. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt er een brug gelegd over het kanaal en is er een Franse, later Belgische voorpost. Om die voorpost en de nabijgelegen brug is er tijdens de oorlog hard gevochten. (www.erfgoedalveringem.be)